Onze straffe droom komt uit dankzij De Waarmakers Het Nieuwsblad i.s.m. AXA Verzekeringen!


Tot 30 september 2021 ging Het Nieuwsblad i.s.m. AXA Verzekeringen op zoek naar straffe verenigingen met een straffe droom. En of we straffe dromen hebben! 

Ons droomproject werd als 1 van de 5 mogelijke projecten geselecteerd door 7 juryleden. Via de app van het Nieuwsblad kon iedereen dan zijn stem uitbrengen. We waren dan ook heel blij te vernemen dat ons project als uiteindelijke winnaar werd verkozen en we zo onze droom in de loop van 2022 kunnen waarmaken!


Artikel Het Nieuwsblad (Stijn van de Velde):

De mensen achter vzw Heldenhuis in Eeklo zitten nooit verlegen om een actie om hun project naamsbekendheid te geven of om broodnodig geld in het laatje te brengen. Hun nieuwste idee? Een gastronomische markt naar Frans voorbeeld. “Als we deze mooie wedstrijd winnen, willen we iedereen daarvan laten meegenieten.”


Vzw Heldenhuis werd in 2016 geleden opgericht door enkele ouders van kinderen met een beperking. Omdat de wachtlijsten om door te stromen naar de juiste voorzieningen lang zijn, besloten de ouders het heft in eigen handen te nemen en zelf een huis te bouwen voor hun kinderen. “Iedere ouder wil diens kind een mooi toekomstperspectief geven, maar ouders van kinderen met een beperking misschien nog net dat tikkeltje meer. Net omdat de toekomst voor die kinderen vaak zo onzeker is. Wel, vanuit die bezorgdheid is ons Heldenhuis ontstaan”, zegt Cindy De Kesel.


Woonproject
De vzw heeft doorheen de jaren al een hele weg afgelegd. Maar na een moeilijke periode hebben de ouders en hun helden nu eindelijk perspectief. Op de plaats waar nu nog kleuterschool Sint-Janneke ligt, moet het volledig nieuwe Heldenhuis in het voorjaar van 2024 klaar zijn. In dat huis zullen twaalf jongvolwassen zelfstandig kunnen leven.
Maar hoewel het Heldenhuis een ‘kleinschalig’ woonproject moet worden, kost het wel een bom geld. Gelukkig kreeg het project al een pak steun en werden er de voorbije jaren tientallen, steevast succesvolle, acties georganiseerd.


Frankrijk
Met hun nieuwste idee doen ze ook een gooi naar de Waarmakers-wedstrijd. “Ik droom al heel lang van een gastronomische markt in Eeklo”, zegt De Kesel. “Wij gaan iedere zomer met vakantie naar Frankrijk. Eén van de hoogtepunten is ons bezoekje aan zo’n gastronomische markt. Vooral Sybren en Nona, onze twee kinderen met een beperkingen, vinden dat fantastisch. Rondkuieren tussen de kraampjes van de handelaars, kiezen wat je wil eten en drinken, plaatsnemen aan één van de lange tafels, kennis maken met de lokale bevolking en ondertussen genieten van mooie live muziek: beter wordt het niet. Daarom willen we het concept ook in Eeklo introduceren. We zijn er zeker van dat iedereen die komt het leuk zal vinden. Met andere woorden, als we deze wedstrijd winnen, kan iedereen er ook van meegenieten. En dat we meteen wat reclame kunnen maken en middelen ophalen voor ons project, is alleen maar mooi meegenomen (lacht).”